Zeilreis dagverslag 1

Maandag 4 juli 2022, eindelijk was het dan zover: de traditionele zeilreis staat op het punt van beginnen. De meeste leerlingen waren zoals afgesproken kwart voor negen aanwezig op de Oostwijkstraat en de docenten konden aan de tassencontrole beginnen. Er waren geen bijzonderheden dit jaar en dat is ook wel eens mooi.

Niet wetende wat de protesterende boeren voor ons in petto hadden zijn we vol goede moed de bussen gaan inladen. Op één na hadden we best relaxte buschauffeurs die er een goede heenreis van maakten. Dachten we dat die ene het in Steenwijk wel zo’n beetje kwijt was qua drukte maken en schreeuwen dan hadden we het mis. In Harlingen aangekomen deed de beste man er nog een schepje bovenop met als gevolg dat hij met bus en inclusief koffer van meneer Zantinge vertrokken was voor wij er erg in hadden. Meneer Z., stoïcijns als altijd, zag het in de loop van de dag weer goed komen met z’n koffer.

Terugkomend op de boeren: zij kregen steun uit onverwachte danwel verwachte hoek…met vissersboten werd de haven van Harlingen hermetisch afgesloten, zij hadden echter buiten de onderhandelingstechnieken van de heer André gerekend. Dus na een welverdiende kop koffie werd er door alle zeilschepen begonnen aan de eerste tocht, deze ging richting Makkum. Eerst kregen alle leerlingen uitleg van hun schippers en maatje over de werkzaamheden aan boord van het schip. Natuurkunde, wiskunde en ook biologie er werd flink uitgelegd door de schippers, inclusief het betere tekenwerk (zie foto’s).

De haven van Harlingen verlaten ging alsnog niet zonder slag of stoot maar eenmaal op het wad werden de zeilen gehesen: de wind in de zeilen en gaan. Genieten van de wind om de kop onder een strakblauwe lucht deed het zonnetje goede zaken. Tijdens onze tocht werd er in de kombuizen al aangevangen met het bereiden van ons eerste scheepsmaal, nasi goreng speciale. Complimenten aan de koks en de scheepsmaatjes/keukenhulpen voor een voortreffelijke maaltijd. Ondertussen waren we al in de haven van Makkum aanbeland. Voorbereiden op onze eerste avond waarover later meer, vaarwel voor nu.

Zoek