VMBO

VMBO

VMBO

Het VMBO (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) leert leerlingen hoe je theorie in de praktijk kunt brengen. Als je van aanpakken houdt en graag praktische kennis wilt opdoen, dan is het beroepsgerichte VMBO een goede keuze!

OP SG Eekeringe kun je de vier VMBO-leerwegen volgen:

 • VMBO basisberoepsgerichte leerweg (bbl)
 • VMBO kaderberoepsgerichte leerweg (kbl)
 • VMBO gemengde leerweg (mavo/GL)
 • VMBO theoretische leerweg (mavo/TL)

In het derde leerjaar stroom je door naar één van de richtingen die wij aanbieden in de bovenbouw. De eerste twee jaar hoef je dus nog niet te kiezen.

Onderbouw

De onderbouw van het VMBO bestaat uit de eerste twee leerjaren. Het kan zijn dat je voor sommige vakken op een hoger niveau werkt dan voor andere, of dat je kunt doorstromen naar een hoger niveau als het werk je makkelijk afgaat.

Maar we kijken niet alleen naar je niveau: ook je vaardigheden en interesses zijn belangrijk. Dit bespreek je samen met je coach. Er is op SG Eekeringe veel aandacht voor loopbaanoriëntatie en praktische profieloriëntatie. Samen met jou zoeken we uit wat je leuk vindt en wat bij je past voor de toekomst.

Het kan zijn dat je voor sommige vakken
op een hoger niveau werkt dan voor andere,
of dat je kunt doorstromen naar een hoger niveau
als het werk je makkelijk afgaat.

 Bovenbouw

Na de eerste twee jaar in de onderbouw ga je naar de bovenbouw van VMBO beroepsgericht basis of kader of naar de bovenbouw van VMBO mavo (gemengd of theoretisch). Op elk niveau kun je ook één of meer vakken doen op een hoger niveau.

 • VMBO basisberoepsgerichte leerweg (bbl) en kaderberoepsgerichte leerweg (kbl)
  Maken, onderzoeken en doen. Keuze uit profielen, waarbij praktijkvakken een belangrijk deel uitmaken van je vakkenpakket.
 • VMBO, gemengde leerweg
  Theoretisch vakkenpakket met een beroepsgerichte component. Je kunt voor het praktische gedeelte kiezen uit de richtingen dienstverlening & producten (D&P), techniek & innovatief vakmanschap (TIV) en zorg & welzijn (Z&W).
 • Leerwerktraject Een leerwerktraject is een leerroute binnen de basisberoepsgerichte leerweg met een praktijkgedeelte buiten school.
 • VMBO mavo, theoretische leerweg Theoretisch vakkenpakket. In klas 3 kies je voor een van de profielen groen, economie, techniek en zorg & welzijn.

 

VMBO beroepsgericht

Deze richting heeft een vakkenpakket van minimaal 12 beroepsgerichte lessen per week.

Je kiest het profiel dat je het meest aanspreekt. In dat profiel krijg je 6 uur per week les, waarin je zoveel mogelijk in de praktijk bezig bent. Al onze profielen staan in het teken van dingen  maken, onderzoeken of doen

Daarnaast kies je uit het grote aanbod van keuzevakken en ook die vakken volg je 6 uur in de week.  Je hebt zelf dus heel veel invloed om te ontdekken welke vakken het beste bij je passen.

Verder zijn er vier theoretische vakken. Nederlands en Engels zijn verplichte vakken en daarnaast zijn er twee profielvakken per gekozen profiel.

Profielen VMBO beroepsgericht:

Op bbl en kbl kun je kiezen voor de richtingen:

 • Bouwen, Wonen & Interieur

(profielvakken wiskunde en natuur-/scheikunde)

In het profiel Bouwen, Wonen & Interieur maak je kennis met alle onderdelen van het bouwproces: van ontwerp tot product, van fundering tot dak. Het profiel bereidt je voor op een keuze die leidt naar werken in beroepen in bijvoorbeeld de bouw, meubelmakerij, scheepsbouwerij of interieurontwerp. Vaste onderdelen van dit profiel zijn: Bouwproces en bouwvoorbereiding, Bouwen vanaf de fundering, Hout- en meubelverbindingen en Design en decoratie.

 • Produceren, Installeren & Energie

(profielvakken wiskunde, natuur-/scheikunde)

Heeft techniek je interesse? Wil je uitzoeken hoe een machine werkt? Wil je graag met je handen werken en sleutelen? Met Produceren, Installeren & Energie kun je verschillende kanten op. Zo leer je om installaties aan te leggen die te maken hebben met gas, water en elektra. Hierbij kun je denken aan centrale verwarming, zonnepanelen en beveiligingsapparatuur. Ook het omgaan met machines en gereedschappen staat bij dit profiel centraal.

 • Dienstverlening & Producten

(twee kiezen uit de profielvakken wiskunde, natuurkunde, biologie of economie)

Deze richting volg je als je interesse hebt in technologie, als je dienstverlenend werk leuk vindt of als je van alles wilt ontdekken. Bij D&P zijn er verschillende richtingen. 

Bijvoorbeeld werken met een 3D-printer, apps ontwikkelen en websites bouwen. Maar ook activiteiten organiseren en een product leren promoten en verkopen. Je krijgt 5 theorievakken (ook wiskunde). Daarnaast kun je kiezen uit praktijkvakken van verschillende richtingen. Deze opleiding sluit prima aan bij heel veel mbo-opleidingen, zowel op niveau 4 (kbl) als op niveau 2- of 3 (bbl).

 • Zorg & Welzijn

(biologie, plus kiezen uit wiskunde of  maatschappijkunde)

Doe je graag iets voor een ander? Ben je zorgzaam en zit het in je om mensen te helpen? Lijkt het je leuk om met kinderen of ouderen te werken, of wil jij je meer richten op uiterlijke verzorging? Dan is de richting Zorg & Welzijn iets voor jou.

Met dit diploma kun je doorstromen naar een mbo niveau 4 opleiding (kbl) of mbo niveau 2 of 3 opleiding (bbl). Met een VMBO-diploma richting Zorg & Welzijn op zak, kun je later bijvoorbeeld werken als sociaal-pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf, als verzorgende in een bejaardenhuis of als dokters- of tandartsassistent(e).

Veel praktijklessen

Op bbl en kbl krijg je vooral in klas 3 en 4 veel praktijklessen. Je leert over toerisme en zorg, je sport vaak en gaat op stage. Als je stageloopt bij een bedrijf dan zie en ervaar je wat je op school hebt geleerd. Je kunt bijvoorbeeld bij een winkel, verpleeghuis, kapper, bank of technisch bedrijf terechtkomen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden.

Examen op hoger niveau

Ben je in één of twee vakken heel goed, dan kun je in dat vak (of die vakken) examen doen op een hoger niveau. Doe je bijvoorbeeld kbl-examen en ben je heel goed in Nederlands, dan kan je examen Nederlands doen op tl-niveau. Je krijgt dan een kbl-diploma, met de aantekening: Nederlands op tl-niveau. En dat geldt ook bbl-niveau.

Leerwerktraject

Een leerwerktraject bestaat uit onderwijs op school en er wordt tevens stagegelopen bij een SBB erkend leerbedrijf. Deze stage moet minstens 640 en maximaal 1280 uur zijn. Je doet examen in Nederlands, het profielvak en de beroepsgerichte vakken.

De eindcijfers voor Nederlands, het profielvak en het combinatiecijfer van de beroepsgerichte vakken moeten minstens een zes zijn. Als je het leerwerktraject met goed gevolg hebt afgesloten krijg je een diploma basisberoepsgerichte leerweg/leerwerktraject en kun je doorstromen naar een opleiding mbo niveau 2, die bij jou past.

Kopklas

Als je diploma VMBO bbl hebt behaald, dan het mogelijk om in één extra jaar je kaderdiploma te behalen. In overleg met je docenten wordt gekeken of dit haalbaar is voor jou.

Als je je kaderdiploma hebt gehaald, scheelt dat in het MBO één leerjaar.

 

Ismat  – De pauzes zijn altijd gezellig!
We hebben maatwerk met andere klassen 1, dat vind ik leuk, met leuke leraren en goede lokalen.
Ik wil later in de zorg werken, ik kies daarom Zorg & Welzijn.

Loopbaanoriëntatie

Op het voortgezet onderwijs maak je keuzes die belangrijk zijn voor je toekomst. Welke beroepssector spreekt je aan en welke vakken horen daarbij? Welke vervolgopleidingen en mogelijkheden zijn er binnen het mbo? Het is goed om hierover na te denken.

Vanaf leerjaar 1 begeleiden we je om een antwoord te krijgen op deze vragen. Je maakt een digitaal portfolio, maakt kennis met allerlei beroepen en je gaat stagelopen. Onze decaan en de schoolloopbaancoach praten met jou en ook met je ouders, over deze belangrijke keuzes.

Je eigen kwaliteiten ontdekken en kunnen benoemen en weten wat je wil gaan doen in de toekomst: dat is het doel.

Als je weet wat je wil bereiken in je toekomstige werk en wat je (persoonlijke) mogelijkheden zijn (je loopbaancompetenties), heb je een goede basis om vorm te geven aan je eigen (studie)loopbaan en daar begeleiden we je zo goed mogelijk bij.

Een netwerk voor studie en beroep is belangrijk. Er zijn allerlei activiteiten, opdrachten, beroepskeuzetests, interessetests, meeloopdagen en stages die op school worden aangeboden en die je helpen om te ontdekken wat bij je past. De schoolvakken zelf geven natuurlijk ook veel informatie over keuzes. Je coach begeleidt het proces en ook bij de beroepsgerichte vakken is er veel aandacht voor loopbaanbegeleiding (LOB). In leerjaar 4 doe je een uitgebreide oriëntatie op je toekomst. Bij alle leerwegen is praktijkervaring bij een bedrijf of instelling een verplicht onderdeel in leerjaar 3 en 4.

Wij werken met een online lesmethode van Dedecaan.net waarbij je gericht zelfstandig of in groepsverband. Deze lesmethode kent voor alle niveaus een eigen route. Al je keuze-activiteiten komen in het persoonlijke online portfolio. De voortgang en ervaringen van brugklas tot en met examen worden opgeslagen in dit online portfolio.

Zoek