VMBO
VMBO
VMBO
Het VMBO (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) is voor jongens en meiden die graag willen weten waarvoor ze leren, dus hoe je theorie in de praktijk kunnen brengen. Als je van aanpakken houdt en graag praktische kennis wilt opdoen, dan is het beroepsgerichte VMBO een goede keuze!
OP SG Eekeringe kun je allevier de VMBO-leerwegen volgen:
- VMBO basisberoepsgerichte leerweg (bbl)
- VMBO kaderberoepsgerichte leerweg (kbl)
- VMBO gemengde leerweg (mavo)
- VMBO theoretische leerweg (ook mavo)
In het derde leerjaar stroom je door naar één van deze richtingen. De eerste twee jaar hoef je dus nog niet te kiezen.
Onderbouw
De onderbouw van het VMBO bestaat uit de eerste twee leerjaren. In deze twee leerjaren wordt goed gekeken welk niveau en welke richting bij je past. Het kan zijn dat je voor sommige vakken op een hoger niveau werkt dan voor andere, of dat je kunt doorstromen naar een hoger niveau als het werk je makkelijk afgaat.
Maar we kijken niet alleen naar je niveau: ook je vaardigheden en interesses zijn belangrijk. Hier heb je het samen met je coach over. En we werken aan loopbaanoriëntatie en praktische profieloriëntatie. We zoeken dus samen met jou wat je leuk vindt en wat bij je past voor de toekomst.
Het kan zijn dat je voor sommige vakken
op een hoger niveau werkt dan voor andere,
of dat je kunt doorstromen naar een hoger niveau
als het werk je makkelijk afgaat.
Bovenbouw
Na de eerste twee jaar in de onderbouw ga je naar de bovenbouw van VMBO mavo (gemengd of theoretisch), of naar de bovenbouw van VMBO beroepsgericht basis of kader. Op elk niveau kun je ook één of meer vakken doen op een hoger niveau.
- VMBO mavo, theoretische leerweg
theoretisch vakkenpakket met een beroepsgerichte component - VMBO beroepsgericht
keuze uit profielen, die staan in het teken van dingen maken, onderzoeken of doen - VMBO mavo, gemengde leerweg
kent een theoretisch vakkenpakket met daarnaast een kleine beroepsgerichte component. Hiermee anticiperen wij op de ‘nieuwe leerweg’, die in de nabije toekomst de theoretische leerweg en de gemengde leerweg zal vervangen. In klas drie kies je voor een profiel: landbouw, economie, techniek of zorg & welzijn
VMBO beroepsgericht
heeft een vakkenpakket van minimaal 12 beroepsgerichte lessen per week.
Je kiest een van de profielen die jou het leukst lijkt om te doen. In dat profiel krijg je 6 uur per week les, waarin je zoveel mogelijk in de praktijk bezig bent. Al onze profielen staan in het teken van dingen maken, onderzoeken of doen.
Daarnaast kies je uit het grote aanbod van keuzevakken en ook die vakken volg je 6 uur in de week. Je hebt zelf dus heel veel invloed om te onderzoeken wat je leuk vindt.
Verder zijn er vier theoretische vakken. Nederlands en Engels zijn verplichte vakken en daarnaast zijn er twee profielvakken per gekozen profiel.
Profielen VMBO beroepsgericht:
Op bbl en kbl kun je kiezen voor de richtingen:
- Bouwen, Wonen & Interieur
(wiskunde en natuur-/scheikunde)
In het profiel Bouwen, Wonen & Interieur maak je kennis met alle onderdelen van het bouwproces: van ontwerp tot product, van fundering tot dak. Het profiel bereidt je voor om een keuze te maken richting bijvoorbeeld werken in de bouw, als meubelmaker, scheepsbouwer, of interieurontwerper. Vaste onderdelen van dit profiel zijn: Bouwproces en bouwvoorbereiding, Bouwen vanaf de fundering, Hout- en meubelverbindingen en Design en decoratie.
- Produceren, Installeren & Energie
(wiskunde, natuur-/scheikunde)
Heeft techniek je interesse? Wil je uitzoeken hoe een machine werkt? Wil je graag met je handen werken en sleutelen? Met Produceren, Installeren & Energie kun je verschillende kanten op. Zo leer je om installaties aan te leggen, die te maken hebben met gas, water en elektra. Denk aan centrale verwarming, zonnepanelen en beveiligingsapparatuur. Ook het omgaan met machines en gereedschappen staat bij dit profiel centraal.
- Dienstverlening & Producten
(twee kiezen uit wiskunde, natuurkunde, biologie of economie)
Deze richting volg je als je interesse hebt in technologie, als je dienstverlenend werk leuk vindt, of als je van alles wilt ontdekken. Bij D&P kun je verschillende richtingen op.
Bijvoorbeeld werken met een 3D-printer, apps ontwikkelen en websites bouwen. Maar ook: activiteiten organiseren, een product leren promoten en verkopen. Je krijgt 5 theorievakken (ook wiskunde). Daarnaast kun je kiezen uit praktijkvakken van verschillende richtingen. Daardoor sluit deze opleiding prima aan op heel veel mbo-opleidingen, zowel op niveau 4 (kbl) als niveau 2- of 3 (bbl).
- Zorg & Welzijn
(biologie, plus kiezen uit wiskunde of maatschappijkunde)
Doe je graag iets voor een ander? Ben je zorgzaam en zit het in je mensen te helpen? Lijkt het je leuk om met kinderen of ouderen te werken, of wil jij je meer richten op uiterlijke verzorging? Dan is de richting Zorg & Welzijn iets voor jou.
Met dit diploma kan je verder op het mbo niveau 4 (kbl) of niveau 2 of 3 (bbl). Volg je deze richting, dan kun je later bijvoorbeeld gaan werken als sociaal-pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf, als verzorgende in een bejaardenhuis of als dokters- of tandartsassistent(e).
Op bbl en kbl krijg je vooral in klas 3 en 4 veel praktijklessen. Je leert over toerisme en zorg, je sport vaak en gaat op stage. In een echt bedrijf ervaar je dan wat je op school al hebt geleerd. Misschien ga je naar een winkel of een verpleeghuis, maar het kan ook zijn dat je bij een bank terechtkomt.
Ben je in één of twee vakken heel goed, dan kun je in dat vak (of die vakken) op een hoger niveau examen doen. Doe je bijvoorbeeld kbl-examen, maar ben je heel goed in Nederlands, dan kan je dus Nederlands-examen doen op tl-niveau. Je krijgt dan een kbl-diploma, met de aantekening: Nederlands op tl-niveau. En dat geldt ook op bbl-niveau.
Kopklas
Stel, je hebt een basis-4 diploma behaald, dan is er de mogelijkheid om in één extra jaar een kaderdiploma te behalen. In overleg met je docenten wordt gekeken of dit theoretisch haalbaar is voor je. Door deze mogelijkheid kun je één jaar inlopen in het MBO.
Ismat – De pauzes zijn altijd gezellig!
We hebben maatwerk met andere klassen 1, dat vind ik leuk, met leuke leraren en goede lokalen.
Ik wil later in de zorg werken, ik kies daarom Zorg & Welzijn.
Loopbaanoriëntatie
Op onze school maak je belangrijke keuzes voor jouw toekomst. Welke beroepssector kies ik, welke vakken horen daarbij, welke vervolgopleidingen zijn er binnen het mbo? Al vanaf leerjaar 1 begeleiden we je bij deze vragen. Je maakt een digitaal portfolio, maakt kennis met allerlei beroepen en gaat op stage bij bedrijven. Onze decaan en de schoolloopbaancoach praten met jou, maar ook met je ouders, over deze belangrijke keuzes.
Wij willen heel graag dat je zelf je loopbaancompetenties gaat beheersen, waardoor je vorm kunt geven aan je eigen (studie)loopbaan. Je eigen kwaliteiten ontdekken en kunnen benoemen, weten wat je wilt en ontdekken welke mogelijkheden je hebt om te kunnen doen wat je wilt doen: dat is het doel. Het hebben van een netwerk voor studie en beroep is daarbij belangrijk. Er zijn allerlei activiteiten, opdrachten, beroepskeuzetests, interessetests, meeloopdagen en stages die helpen bij het ontdekken van wat bij je past. De schoolvakken zelf geven natuurlijk ook veel informatie over keuzes. De mentor/coach begeleidt het proces, maar ook bij de beroepsgerichte vakken is er veel aandacht voor LOB. In leerjaar 4 doe je een uitgebreide oriëntatie op je toekomst. Bij alle leerwegen is praktijkervaring bij een bedrijf of instelling een verplicht onderdeel in leerjaar 3 en 4.
Als school werken wij met een online lesmethode van Dedecaan.net. Je werkt gericht zelfstandig of in groepsverband. De lesmethode kent voor alle niveaus een eigen route. Al je keuze-activiteiten komen in het persoonlijke online portfolio. De voortgang en ervaringen van brugklas tot en met examen worden opgeslagen in dit online portfolio.