Waterput Cultureel Erfgoed gerestaureerd door leerlingen SG Eekeringe

Eindelijk was het zover: de gerestaureerde waterput werd ‘naar huis’ gebracht. Sem en Julian (vmbo) waren er sinds september mee bezig en konden de eigenaar blij maken met het zeer geslaagde project.

Op vrijdag 12 april is bij de Hoeve de Werkhorst in Vledder de gerestaureerde waterput, die deel uitmaakt van het erf en het cultureel erfgoed van de Maatschappij van Weldadigheid teruggebracht. Twee leerlingen van SG Eekeringe hebben zeven maanden aan de restauratie gewerkt, een mooi project met een waardevolle betekenis.

Vroeger stond bij alle hoeves een waterput, veel van die putten zijn inmiddels door de tijd aangetast. Zo ook de waterput bij Hoeve de Werkhorst. Hiervan was alleen het betonnen onderstel nog intact. De put maakt deel uit van het erfgoed van de Maatschappij van Weldadigheid en het is dus een belangrijk historisch stuk.

Eigenaar en boer Lykele Bethlehem had de wens om de waterput weer in originele staat te laten restaureren en dat was een prachtig project voor Sem en Julian! Onder begeleiding hebben zij vanaf de zomervakantie gewerkt aan het herstel van de originele waterput.

Om goed te werk te gaan hebben ze eerst de maten opgenomen van een put die nog intact is en foto’s ervan gemaakt. Dit werd gebruikt om werkinstructie van te maken, die de leidraad voor het project vormden. Alle onderdelen werden stuk voor stuk nagemaakt. Er waren diverse vaardigheden nodig om het project te laten slagen, zo leerden ze over verschillende facetten van metaal- en houtbewerking en hoe je de onderdelen goed in elkaar zet. Het buigen van de bovenste metalen plaat was een uitdaging die met de machines op de Stationsstraat niet lukte, daar heeft constructiebedrijf TI-JO uit Steenwijk mee geholpen.

Het resultaat is echt prachtig en boer Lykele is er dan ook heel erg blij mee! De put krijgt op het erf van Hoeve de Werkhorst een mooie plek waar voorbijgangers en klanten hem kunnen bewonderen.

Top gedaan Julian en Sem! #respect Jullie mogen er trots op zijn: je hebt iemand heel blij gemaakt, cultureel erfgoed gepreserveerd, veel vaardigheden geleerd en samengewerkt.

Voor wie de put wil bewonderen, het adres is: Hoeve de Werkhorst, Werkhorstlaan 12 in Vledder 😊

Zoek