Klas 1
Eerstejaarsleerlingen lopen in maart een dag stage bij een ouder, verzorger of bekende. Dit is een onderdeel van de Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB).
Klas 3
Maatschappelijke stage
Maatschappelijke stage houdt in dat je vrijwilligerswerk doet tijdens je middelbare schoolperiode. Tijdens de maatschappelijke stage maak je kennis met de samenleving en word je bewust gemaakt van het feit dat iedereen een steentje kan bijdragen. Dit betekent dat je soms iets doet voor een ander zonder dat je daar iets voor terug krijgt. Voorbeelden zijn: de jongste jeugd van een sportvereniging trainen, een wijkfeest organiseren of een website maken voor een vrijwilligersorganisatie.
In klas 3 VMBO doe je in je eigen tijd 20 uur vrijwilligerswerk. Je mag zelf kiezen waar je stage gaat lopen, maar dit moet wel bij een organisatie zijn die werkt met vrijwilligers.
De leerling regelt via de stagecoördinator het stagecontract. Na inlevering van het ingevulde stagecontract krijg je een portfolio voor het invullen van de stage-uren en het maken van de opdrachten tijdens de stage. Als school vinden we het belangrijk dat je niet alleen in de boeken zit, maar ook om je heen kijkt en daarvan leert. Meedoen in de maatschappij via een stage is daar een belangrijk onderdeel van.
Snuffelstage
In klas 3 ga je in april ook twee weken op stage bij een bedrijf om te ervaren wat werken is en een beroepshouding te ontwikkelen.
Klas 4
Beroepsgerichte stage
We streven ernaar dat je een stage doet die aansluit bij het profiel dat je hebt gekozen. Mocht je qua toekomst nog niet goed weten wat je wil, dan kun je ook kiezen voor een stagebedrijf buiten dit profiel. In dit geval is het doel van de stage oriënterend van aard. Heb je vragen of ben je onzeker over je keuze? Overleg dan met onze decaan mevrouw Koster over de mogelijkheden. Zij kan je hier meer over vertellen.
VMBO basis
Aan het begin van het schooljaar in klas 4 ga je een week op stage. Vervolgens ga je elke vrijdag naar je stageplek om praktijkervaring op te doen. Deze stage is gericht op je (mogelijke) toekomstige beroep of opleiding en is voorbereidend op je examen.
Het doel is dat je ervaring opdoet, algemene vaardigheden ontwikkelt en in de praktijk werkzaam bent. Het ligt in het verlengde van je praktijklessen op school, eigenlijk is het ‘levensechte praktijk’.
VMBO kader
Kaderleerlingen klas 4 gaan eind november/begin december twee weken op stage met het doel na te denken over:
- wil ik in de toekomst werken bij dit bedrijf of een soortgelijk bedrijf?
- past een vervolgopleiding is deze richting bij mij?
Leerwerktraject
In klas 3 en 4 vmbo-basis is het mogelijk mee te doen aan een leerwerktraject. Dit is voor leerlingen die vooral praktijkgericht leren. Zij lopen drie dagen stage en de dagen dat ze op school zijn volgen ze het beroepsgerichte vak en Nederlands. Na afronding van traject ontvangen ze het leerwerktrajectdiploma vmbo, waarmee ze kunnen doorstromen naar een reguliere mbo-2 opleiding.