Op bezoek in de gevangenis

Verslag geschreven door Danique en Anouk uit klas 4Pa van het praktijkonderwijs

Op donderdag 24 maart waren we met de hele klas naar het gevangenismuseum in Veenhuizen. We hadden de eerste twee uur gewoon les en om kwart voor tien moesten we verzamelen in de hal en toen gingen we met twee auto’s en één busje richting Veenhuizen. De moeder van Dylan en meneer Smid gingen mee en meneer Fidan kon ook niet ontbreken. 

Om 9:55 vertrokken we van school en we waren rond 11:15 bij het gevangenismuseum, alleen we waren wel te vroeg dus moesten we wachten. Om 12:00 uur kregen we een rondleiding door het museum. Eerst nam een mevrouw ons mee naar een ruimte waar je een film kreeg te zien over vroeger, wat mensen deden en wat voor straf er kwam. 

En toen gingen we naar de plek waar dingen lagen die ze vroeger gebruikten, zoals een steen met een ketting eraan en die moest je dan optillen. Daarna moest je je bedenken dat mensen dat om hun enkels kregen. Toen gingen we op een soort van boot die in een ruimte stond en dan kreeg je een verhaal te horen van een jongetje, die vroeger een weeskind was uit Amsterdam.  

Daarna zagen we van die slaapplekken waar mensen sliepen, dat zijn hele kleine cellen. Toen kwamen we in een soort van rechtszaal waar je een rechtszaak te zien kreeg op een scherm. Wij moesten bedenken wat de juiste straf was en dan had je een rechter en een advocaat en de officieer van justitie die de straf dan voor de man bepaalde.  Die man had teveel alcohol op en hij zat met een klein kind in de auto en vertoonde onverantwoord rijgedrag. Je kon kiezen uit a b of c en dan zei de officieer van justitie wat het juiste antwoord was. 

Daarna gingen we naar buiten waar busjes, bussen en auto’s stonden. Die auto’s waren kogelvrije auto’s, dus daar konden geen kogels doorheen. Je had bussen waar de gevangenen in komen als ze de gevangenis in moeten. Daarna gingen we met de klas naar de Rode Pannen gevangenis, dit was naast het museum en dat was een afgekeurde gevangenis. We gingen daar naar binnen en toen kregen we de cellen zelf te zien en we kregen een isolatiecel te zien. Daar had je een scheurschort liggen en dat is voor als je boos bent. Als je je eigen kleding aan hebt, kan je dat kapotscheuren als je boos bent, maar met zo’n ding aan kan dat niet. Toen beseften we wel dat je liever niet in de gevangenis terecht willen komen.  

Het was een leerzame en gezellige dag en we hebben er zeker wat van geleert, bijvoorbeeld dat je je aan de regels van de wet moeten houden. 

Zoek