Oekraïense leerlingen op bezoek bij klas 4B

Afgelopen vrijdag waren er tien Oekraïense leerlingen te gast bij klas 4B. In die klas zitten zestien leerlingen van de afdeling Zorg & Welzijn. Het was dus een mix van jongeren uit Steenwijk en omgeving met jongeren uit Oekraïne die al een geruime tijd NT2-onderwijs (Nederlands als tweede taal) krijgen in De Meenthe. Tijd dus om Nederlandstalige jongeren te ontmoeten om het geleerde in de praktijk brengen.  

In de mediatheek kwamen ze bijeen met als doel de Nederlandse taal te leren. En geleerd, dat is er tijdens deze speeddate. In alle opzichten, want hoe communiceer je met elkaar als je elkaar niet kent en ook de taal nog niet volledig onder de knie hebt? Dan communiceer je met mimiek, met goocheltrucs of met je lichaam. Dan praat je opeens behoorlijk goed Engels en drink je samen een kopje thee. Als er iemand tegenover je zit, dan heb je namelijk al contact. En dan zijn er al snel raakvlakken.

De hobby’s werden besproken, de leuke en ook minder leuke vakken werden opgesomd, welke talen de leerlingen spraken en ook werd er gevraagd naar de vervolgopleiding. Als ze zich realiseren dat deze Oekraïense jongeren óók toekomstdromen hebben en dat die ruw werden verstoord, dan vallen onze leerlingen even stil. Maar vergis je niet, jongeren kunnen snel schakelen, want met een lach op het gezicht namen ze afscheid van elkaar. Met een prachtige ervaring en, eerlijk is eerlijk, ook met een paar vloekwoorden in een andere taal rijker verlaten ze de mediatheek met de verwachting dat bij een volgende ontmoeting zo vriendschappen zouden kunnen ontstaan.

Zoek