Klas 4 BWI wint timmerwedstrijd

Onlangs heeft klas 4 BWI (Bouwen, wonen en interieur, één van onze profielen op het vmbo) van de locatie Stationsstraat meegedaan aan een wedstrijd bij ‘Bouwmensen’ te Ruinen. Dit betreft een jaarlijkse timmerwedstrijd tussen een aantal deelnemende scholen. SG Eekeringe, voorheen RSG Tromp Meesters, doet hier al jaren aan mee en ook dit jaar waren wij er weer bij. Voor aanvang van het startschot moesten we wel de wisselbeker inleveren (tijdelijk naar later zou blijken), want die had al twee jaar aan de Stationsstraat gestaan.

Deze jaargang stond de wedstrijd in het teken van het ontwerpen en bouwen van een Tiny House van gerecycled materiaal. Daarbij werd een beroep gedaan op de creativiteit en het doorzettingsvermogen van de leerlingen. De wedstrijd is opgedeeld in vier fases en werd ook per fase gejureerd. Fase één ging om het ontwerp, uitvoerbaarheid en creativiteit. In fase twee is het gekozen ontwerp getekend in een 3Dtekenprogramma, in ons geval SketchUp. Ook dit voor een beoordeling. Het schrijven van een plan van aanpak is fase drie. Hierbij moet je denken aan materiaalgebruik, tijdsplanning en planning van het inzetten van de leerlingen. Fase 4 is het bouwen van het Tiny House an sich. In deze fase is beoordeeld op efficiëntie, materiaalgebruik, samenwerking en uitvoering.

De leerlingen zijn drie dagen, verdeeld over zes dagdelen, aan het werk geweest in de werkplaats van ‘Bouwmensen’. Het voortraject heeft iets langer geduurd, maar het mooie is dat wij toch een goed team leerlingen hebben die erg goed hebben samengewerkt en dus goed voorbereid aan de slag gingen. De planning en het bouwproces hebben het verschil gemaakt ten opzichte van de andere scholen, ons Tiny House was af, daar waar de andere deelnemers hun Tiny House niet binnen de gestelde tijd af kregen. De uitstraling en afwerking van het Tiny House was ook erg goed, dus al met al een verdiende overwinning voor SG Eekeringe! De wisselbeker is weer thuis!

Zoek