Klas 1D van SG Eekeringe wint gedeelde tweede prijs ‘Smokefree Challenge’

Afgelopen 6 maanden hebben 122 klassen meegedaan aan de ‘Smokefree Challenge’. De Smokefree Challenge is dé niet-roken challenge voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Enkele klassen van SG Eekeringe hebben de challenge volgehouden en klas 1D heeft met haar creatieve opdracht de gedeelde tweede prijs gewonnen.

Deze klas heeft een leuke en nette poster gemaakt. De jury vond de slogan positief en op leuke wijze uitgebeeld. De leerlingen hadden zich in elk woord op dezelfde wijze gekleed: leuk en goed over nagedacht. De klas heeft een gezonde activiteit gewonnen en gaat suppen en kanoën in Giethoorn.

De winnende klas – klas 1E van het Stedelijk Gymnasium uit Haarlem – maakte een afwisselende video, waarin de leerlingen onder meer een rap lieten horen en in Minecraft-stijl (video game) een sigaret lieten exploderen. Zij mogen met de hele klas een dagje uit. Klas 8B van het Geert Groote College uit Amsterdam heeft de gedeelde tweede prijs gewonnen.

Het is mooi om te zien dat in een voor het onderwijs onrustig jaar met afwisselend klassikaal les en op afstand werken 122 klassen de challenge volgehouden hebben. Ook stuurden maar liefst 45 klassen een Team Challenge (creatieve opdracht) in waarin zij de voordelen van niet roken op creatieve wijze lieten zien:

“Het was een enerverend schooljaar en we waren benieuwd of en hoeveel creatieve inzendingen we dit jaar voor de Smokefree Challenge binnen zouden krijgen. We zijn onder de indruk van het aantal docenten dat gezorgd heeft dat hun klas op creatieve wijze liet zien wat de voordelen van niet roken zijn. Wat is het de jury moeilijk gemaakt en wat zijn het veel inzendingen!” – Marianne Maat (projectmedewerker van Smokefree Challenge)

Waarom Smokefree Challenge?

De meeste rokers beginnen als ze tussen de 12 en 16 jaar oud zijn. Hoe jonger ze starten, hoe vaker ze blijven roken. Eerder onderzoek naar de klassikale niet-roken-wedstrijd (Actie Tegengif) liet zien dat het beginnen met roken werd uitgesteld door leerlingen die mee hadden gedaan aan de wedstrijd.

Doe mee met de Smokefree Challenge 2021-2022

Ook in schooljaar 2021-2022 gaat de challenge weer van start. Heeft u als school interesse? Ga naar www.smokefreechallenge.nl en schrijf uw klas in. Tactus Verslavingszorg is betrokken bij de regionale ondersteuning en uitvoering van de Smokefree Challenge. De Smokefree Challenge wordt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) georganiseerd en alle eerste en tweede klassen van de middelbare scholen in Nederland kunnen meedoen.

Zoek