Woensdagochtend uitslapen, om negen uur ontbijt. Broodjes afbakken in de oven en veel lekkers op tafel. Na een kop koffie op de “Margot” en overleg tussen de docenten en een enkele schipper werd de haven van Vlieland verlaten. Er werd koers gezet richting Terschelling, West-Terschelling om precies te zijn. De schippers waren genoodzaakt meerdere keren te kruisen, te laveren, scherp tegen de wind te zeilen en keer op keer overstag te gaan (‘wenden’ volgens ons scheepsmaatje Ronja).
Vertrokken we nog onder zonnige omstandigheden, hoe verder we richting Terschelling kwamen hoe bewolkter het werd. De plaatselijke Paulusma van Vlieland had het al voorspeld: “De meeuwen vliegen laag, we houden het niet droog vandaag”. Na een makkelijke ‘landing’ in de haven van Terschelling gaven we de leerlingen een paar uurtjes vrije tijd. Dit werd goed ontvangen door de leerlingen en zij gingen West-Terschelling in. Zes uur moest een ieder zich weer melden op zijn/haar eigen schip; aardappelen uit de oven met daaromheen meer lekkers op de goed gevulde borden deed het goed bij de hele club. Het avondprogramma stond in het teken van twee activiteiten. De eerste was het fotospel: de leerlingen werden het dorp ingestuurd met de opdracht om bepaalde panden/objecten op de gevoelige plaat vast te leggen. De leukste, grappigste dan wel origineelste foto werd beloond met een vette prijs. Deel twee van de avond werd verzorgd door mevrouw Van de Sluis. Zij had eigenhandig een leuke quiz in elkaar geflanst van negenentwintig meerkeuzevragen afgewisseld met vijfentwintig muziekfragmenten. Zo staken de leerlingen, op meerdere vlakken, ook nog iets op deze week.
Donderdagochtend mocht er weer wat uitgeslapen worden en daar werd goed gebruik van gemaakt. Buiten regende het nog wat. Ook dit was al voorspeld vroeg in de ochtend door een toevallige passant. De middag stond in het teken van de (monster)fietstocht. De plaatselijke fietsverhuurder telde zijn zegeningen en voorzag ons van fijne fietsen, enkele docenten werden voorzien van een fiets met trapondersteuning. De leerlingen werden op pad gestuurd en gingen richting post één alwaar meneer Spijkerman en mevrouw Sleking, in het kader van scheepvaart/zeilkamp, knooples gaven. De platte knoop, achtknoop, dubbele achtknoop (zestien voor de snelle rekenaar), mastworp en de slipsteek zijn enkele voorbeelden die we ze hebben laten zien. Uiteindelijk was de enkele achtknoop de knoop die de leerlingen moesten laten zien en dat werd op tijd gedaan. Groep 17 klokte de snelste tijd, zij hadden met Roar H. zogezegd goud in hand. Snelste tijd was 1.26 seconden, met 1.55 seconden moet Timo D. ook genoemd worden.
Vervolgens werd de fietstocht voortgezet, strandopgang elf (of was het nou toch tien) was stop twee. Op de eilanden waait het altijd, maar vandaag was er best veel wind. Bij de strandtent aangekomen moesten de leerlingen een foto-opdracht voltooien en werden ze beloond met een ijsje. Meerdere leerlingen kwamen niet zover, uitgeput als was het de Elfstedentocht van ’63 moesten we als docententeam alle zeilen bijzetten om ze weer op te lappen. We moesten tenslotte nog weer terugfietsen. Post drie was de geheugentest, deze post werd gek genoeg bemand door meneer Lukas en mevrouw Stam. Zij hadden voor de test een mooie locatie uitgezocht en de leerlingen deden goed hun best en toonden wat zij in hun mars hadden. Post vier was het Wrakkenmuseum. Niet alle leerlingen konden vanwege fysieke omstandigheden post vier bereiken. Meneer André, mevrouw Duiven en mevrouw Koster hadden dus voor de leerlingen die er wel waren alle tijd.
‘s Avonds werd het levensechte strategospel gespeeld. Zes teams, want zes schepen, gingen de strijd aan. De vlag veroveren was nog niet zo eenvoudig, wellicht doordat de meeste leerlingen enigszins uitgeblust waren. Eén spel gespeeld en het bonte gezelschap kon zich opmaken voor de bonte avond, hiervan kunnen wij om privacygevoelige redenen geen verslag doen. Vrijdagochtend tafels vol met de laatste restjes en alleen maar vrolijke, uitgeruste leerlingen aan tafel.
De schippers hadden er nog wel even zin in en we maakten ons op voor een mooie zeilreis terug. In de haven van Terschelling werden de voorbereidingen aan de zeilen al gedaan zodat we eenmaal op volle zee los konden en zo geschiedde. Ook vandaag weer flink wat wind en dus mooie zeilomstandigheden, schip de Emmelis ging nog richting de zandplaat waar zeehonden vertoeven. Tegen 14:00 uur waren alle schepen weer in veilige haven, tassen van boord, schipper en z’n maat bedankt voor de goede zorgen deze week en hup richting de bussen met het hele spul. Wij bedanken nogmaals alle leerlingen voor een fantastische week!