Op bezoek bij de boer

In het kader van het keuzevak voeding en beweging en ‘waar komt onze voeding vandaan?’ zijn we in week 38 en 40 met de vierdejaars kaderleerlingen van D&P (Dienstverlening en Producten) op bezoek geweest bij het melkvee- en kippenbedrijf “Het Gulden Vlies”. Het bedrijf wordt gerund door de familie De Boer in Giethoorn.

De leerlingen en docent kregen hoogstpersoonlijk van de vrouw des huizes een leuke en leerzame rondleiding. Als eerste hebben we gekeken bij de kippen. Ruim 45.000 kippen in twee grote ruimtes en een buitenverblijf. Hiervan was iedereen best onder de indruk, we hadden nog nooit zoveel kippen in een ruimte gezien.

Daarna na zijn we doorgegaan naar de koeien: 130 melkkoeien en 90 jongvee. Ook hiervoor zijn meerdere stallen aanwezig, hierin staan ze van jong naar ouder. De melkkoeien worden gemolken door grote robot melkmachines. In week 38 zijn we zelfs getuige geweest van de geboorte van een kalfje.

Na de rondleiding kregen (degene die durfde) nog een bekertje verse melk. De leerlingen kregen tussendoor de mogelijk om vragen te stellen, omdat ze als verslaglegging een informatieposter moesten ontwerpen waarop een stukje geschiedenis en de werkzaamheden van het bedrijf waren benoemd.